Historia pierogów w Polsce sięga XIII wieku, kiedy to św. Jacek przejeżdżając przez Podkarpacie stworzył tę potrawę mając do dyspozycji jedynie trzy składniki: mąkę, kapustę oraz pieczarki. Ulepione wówczas pierogi w połowie ugotowano, pozostałe zaś zostały upieczone. Legenda mówi, że przed spożyciem pierogów odmawiano modlitwę o następującej treści: „Św. Jacku z pierogami, módl się do Boga za nami, żeby te pierogi cały rok na stole były i nas od głodu broniły”.
25 PLN
PIEROGI Z MIĘSEM
Przez nas lepione, z wody lub podsmażane na patelni + surówka z białej kapusty
20 PLN
PIEROGI RUSKIE
Przez nas lepione, z wody lub podsmażane na patelni
20 PLN
PIEROGI Z KAPUSTĄ
Przez nas lepione, z wody lub podsmażane na patelni
Stanisława Staszica 17a
38-200 Jasło
podkarpackie
Min. wartość zamówieniaod 20 ZŁ
Dowóz na terenie Jasłaod 0 ZŁ
Opakowania na wynos0 ZŁ
Sos do pizzy0 ZŁ
☎ 13 44 38 009
© RESTAURACJA TOSKANIA 2021
Poniedziałek11.00 - 22.30
Wtorek 11.00 - 22.30
Środa 11.00 - 22.30
Czwartek 11.00 - 22.30
Piątek 11.00 - 22.30
Sobota 11.00 - 22.30
Niedziela 12.00 - 22.30
Zamówienia do 21.45